Table des matières:
- Étape 1: Vind Een Laser
- Étape 2: Verbindt De Polen Van Je Photon
- Étape 3: Verbind De LDR
- Étape 4: Verbind De Weerstand
- Étape 5: Programmeur Photon
- Étape 6: Commencez Van De Opstelling
- Étape 7: Opstelling: Photon Houder
- Étape 8: Opstelling: Statief laser
- Étape 9: Opstelling: Rails horizontaux
- Étape 10: Commencer les tests
2025 Auteur: John Day | [email protected]. Dernière modifié: 2025-01-13 06:57
Dans deze instructable maken nous een verdampingsensor die concentratieverschillen rencontrer dans een met kleurstof gekleurde bak water, door middel van een laser. Als er minder water in de bak zit (door verdamping) est de concentratie kleurstof hoger en het water dus minder doorchijnend. Dit verschil in de doorlatendheid van licht (en dus ook de laser die door de bak water gaat) kan de sensor meten en dus ook de orde grote waarin de concentratie verandert.
Étape 1: Vind Een Laser
Een laser gaat door een bak geschenen worden die gekleurd is rencontré kleurstof. De laser die hiervoor nodig est hoeft niet enorm sterk te zijn, een laser voor katten bijvoorbeeld volstaat.
Étape 2: Verbindt De Polen Van Je Photon
Als je Photon est opgestart en verbonden kunnen we de polen verbinden met de zijkant van je Breadboard. Dit maakt het ons plus tard makkelijker a rencontré de Photon te werken. Allereerst verbinden we de 3v3 (3volt) port van de Photon, met een draad, met de plus kolom aan de zijkant van het Breadboard. Daarna verbinden we de GND (ground) port van de Photon met de min kolom aan de zijkant van je Breadboard. Zie ook afb.
Étape 3: Verbind De LDR
Als je de polen van je Photon hebt verbonden aan je Breadboard kunnen we de LDR aan de Photon verbinden zodat we uiteindelijk lichtintensiteit kunnen meten, aangezien de LDR een weerstand is die gevoelig is voor licht. Wat we ten eerste moeten doen is 1 kant van de LDR aan een van de analoge voltmeters van de Photon verbinden, dit zijn de A ports aan de zijkant van de Photon. Wij gebruiken hier A4. Dan verbinden we de andere kant van de LDR aan de plus kolom van het Breadboard. Zie ook de afb.
Étape 4: Verbind De Weerstand
Nu als laatste moeten we de stroomkring complete maken door een weerstand aan de Photon te verbinden. Il s'agit d'un support de 20 ohms. Allereerst verbinden we 1 kant van de weerstand met de A4 port van de Photon, als je een andere analoge port hebt gebruikt bij de vorige stap moet je uiteraard nu ook de weerstand met die port verbinden. Hierna verbinden we de andere kant van de weerstand met de min kolom van het Breadboard. Zie ook de afb. Pas wel op dat de weerstand et de LDR elkaar niet raken!
Étape 5: Programmeur Photon
Nu moet je Photon nog geprogrammeerd worden zodat hij daadwerkelijk wat terug stuurt. Je gaat naar build.particle.io en opent daar een nieuwe app zodat je een code kan schrijven. Allereerst zeg je welke waarde je Photon moet aflezen dat is in ons geval pin A4. Dan zeg je met delaytime om de hoeveel seconden hij een meting moet doen (1000 = 1 sec). Als je dat gedaan hebt kan je je capteur nog een naam geven. Hierna open je een setup en sluit je ourlet weer. Dan ouvre la boucle je een. Hierin benoem je een integer die de analogpin moet aflezen. Dat laat je hem weer publishen in je loop, voordat je deze sluit. Zie ook afbeelding als voorbeeld (let hierbij niet op wat achter een dubbele slash staat).
Als je code klaar is druk je op flash (bliksemschicht) en dan stuurt je laptop de code naar je Photon en als het goed is begint deze ook te meten. Deze waarden kan je zien op console.particle.io.
Étape 6: Commencez Van De Opstelling
Nu onze Photon klaar is kunnen we beginnen aan de opstelling van de sensor. Aangezien nous avons rencontré een laser werken die precies op de LDR moet vallen luistert de positionering van de onderdelen heel nauw.
Benodigdheden voor de opstelling:
- 1 plankje van 9x9 cm (1)- 1 plankje van 11 cm race en 15 cm hoog (2)- 2 plankjes van de zelfde dikte als de voorgaande, van 1 cm race en 15 cm hoog (3)- 2 dikkere plankjes van 2 cm race et 15 cm hoog (4)- 2 dikkere plankjes van 4x4 (5)
- 1 plankje de race 10 cm en 15 cm hoog (6)- 2 plankjes even dik als het vorige plankje van 2 cm race en 25 cm hoog (7)- 1 dikker plankje van 3 cm race en 25 cm hoog (8)
- 1 grote planche van ongeveer 25 cm race en 1 m lang (9)- 1 blok van 3, 5 cm hoog en even race als je laser (10)- 2 dikkere plankjes 1 cm race en even lang als je laser (11) - 2 dunne plankjes van een halve cm race en 2 keer zo lang als de racete van je laser (12)
- Voldoende karton
De onderdelen zijn allemaal genummerd en komen plus tard terug in de beschrijvingen. Aangeraden wordt om als je de onderdelen op maat hebt gezaagd te nummeren zoals hierboven gedaan is.
Étape 7: Opstelling: Photon Houder
Omdat het heel moeilijk is te voorspellen hoe de laser van te voren op de LDR zal vallen zorgen we ervoor dat de positie van de LDR in de opstelling zelf nog aangepast kan worden. Dit doen we door een plankje vaar de LDR op zit, plankje 1, te laten bewegen tussen houten ''rails''. Allereerst pakken we plank 2 en bevestigen daar plankjes 5 boven op elkaar op, aan de onderkant van plankje 2. Dan bevestigen we aan de andere kant van plankje 2, plankjes 3 aan beide kanten van plankje 2. Daarna kunnen plankjes 4 weer op plankje worden bevestigd zodat er aan beide kanten een gleuf ontstaat. tussen die gleuven kan je dan plankje 1 glijden. Het is belangrijk dat plankje 1 soepel maar toch met enige weerstand omhoog en omlaag beweegd. Op plankje 1 kan plus tard weer het Breadboard a rencontré de Photon bevestigd worden. Zie ook de afbeeldingen.
Étape 8: Opstelling: Statief laser
Ook de laser moet goed stil staan in de opstelling. Dit betekent dat de laser moet worden vastgezet, maar dat de laser ook zo moet aan gaan dat hij niet trilt als je de knop ingedrukt houdt.
Plaats eerst het blok (10) aan een uiterste van de grote planche (9). Leg de laser in het midden van het blok met de knop omhoog en plaats aan beide kanten van de laser de plankjes 11. Haal de laser tussen de plankjes vandaan en leg de plankjes 12 over dwars op de plankjes 11. 1 plankje 12 aan de achterkant fr 1 plankje in het midden waar normaal de aan-knop van de laser onder zit. Boor nu aan beide kanten van de plankjes 12 een gat voor een schroef, dwars door 12, 11 en in bloc 10. leg de laser weer tussen plankjes 11 en schroef het achterste plankje 12 erop vaste.
Nu zit de laser vaste op het blok. boor met een boor die dikker is dan de schroefdraad van de schroef die je gaat gebruiken een gat door beide (nu nog kleinere) gaten van het plankje 12 die niet est vaste gezet. Als je dit hebt gedaan kan je het plankje 12 vastschroeven op plankjes 11. Als de schroeven strak zijn aangedraaid zie je als het goed is de laser aan gaan, maar als de schroeven losser worden gedraaid gaat hij uit. Tenzij je zelf op het bovenste plankje drukt. Zie ook de afbeeldingen.
Étape 9: Opstelling: Rails horizontaux
Omdat het laserlicht soms door verschillende concentraties of in het water sowieso kan breken moeten we ook zorgen dat we de LDR horizontaal kunnen positioneren zodat we optimale metingen hebben. Dit doen we door de houder van de Photon van stap zes, door middel van de plankjes (5), te bevestigen aan plankje 6. Dat plankje laten weer langs houten rails lopen. Eerst bevestigen we 1 plankje 7 op ongeveer 30 cm afstand van blok 10, op plank 9. Dit moet loodrecht op de lengte van planche 9 bevestigd worden. Daarna bevestigen we het andere plankje 7 10 cm achter het eerste plankje, tevens loodrecht. Als laatste bevestigen plankje 8 bovenop het achterste plankje 7 waardoor er weer een houten rail ontstaat. Zie ook de afbeeldingen.
Nu est je opstelling klaar. De houten rails staan je nu toe verschillende onderdelen makkelijk van de opstelling op en af te schuiven zodat het makkelijk kan worden vervoerd.
Étape 10: Commencer les tests
Nu est le capteur gebouwd. Om te beginnen rencontré meten heb je een bak water nodig die je op de opstelling tussen de laser en de photon zet. De bak moet rechte wanden hebben zodat het licht zo min mogelijk breekt en moet goed doorzichtig zijn. Dan voeg je een kleurstof orteil. Voor een goed resultaat wordt kaliumpermanganaat gebruikt worden. Verander dan de concentraties in de bak door er bijvoorbeeld water aan toe te voegen en je hebt je sensor. Zorg er wel voor dat de laser altijd op de LDR schijnt.
Voor een beter resultaat kan je de photon met LDR nog afschermen met karton zoals op de tweede afbeelding.